Lymfekliercellen of lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Zij spelen een belangrijke rol bij:
- bestrijding van ziekteverwekkers
- productie van afweerstoffen
Het Hodgkinlymfoom ontstaat meestal in een lymfeklier. De lymfeklieren worden groter door ongeremde deling van de lymfocyten. Daardoor kunnen deze lymfocyten niet meer goed functioneren. Hierdoor verliest het lichaam een deel van zijn afweer tegen virussen en bacteriƫn. Zo kunnen makkelijk infecties ontstaan.
Soms ontstaat de ziekte ergens anders in het lymfestelsel. Bijvoorbeeld:
- in het lymfeweefsel van de milt
- in de lever
- in het beenmerg
Verspreiding
Lymfkliercellen circuleren van nature in het bloed en in de lymfe. Zo verplaatsen die cellen zich in het lichaam. Het hodgkinlymfoom verspreidt zich ook zo. Daarom kan het hodgkinlymfoom op verschillende plaatsen in het lichaam worden gevonden. Zowel in als buiten het lymfeklierweefsel. Het lymfoom wordt meestal gevonden in de lymfeklieren. Soms zitten ze in organen in de buurt van deze klieren. Bijvoorbeeld in de longen of de lever.
Lymfomen
Een lymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel. Er zijn verschillende soorten lymfomen. In 1832 beschreef de Engelse arts Thomas Hodgkin een abnormale celgroei van een afwijkende lymfekliercel: het hodgkinlymfoom.
Later zijn er andere soorten lymfeklierkanker onderscheiden. Deze soorten verschillen duidelijk van de vorm die Hodgkin had beschreven. Deze soorten heten non-hodgkinlymfoom. Non betekent niet.
Alle soorten lymfeklierkanker samen heten maligne lymfomen. Dit zijn dus het hodgkinlymfoom en non-hodgkinlymfoom. Maligne betekent kwaadaardig. Lymfoom is gezwel van het lymfestelsel.
Ongeveer 15% van de kwaadaardige lymfomen zijn hodgkinlymfomen. Bij ongeveer 85% gaat het om non-hodgkinlymfoom.
Subtypen Hodgkin lymfoom
Er zijn verschillende typen Hodgkin-lymfoom. De 2 belangrijkste groepen zijn het klassieke Hodgkin-lymfoom en het zogenaamde nodulair lymfocytenrijk Hodgkin lymfoom.
Het klassieke Hodgkin-lymfoom is goed voor ongeveer 95% van alle gevallen. Het heeft 4 subtypen, die allevier de klassieke Reed-Sternberg cellen laten zien onder de microscoop:
- nodulair scleroserend Hodgkin lymfoom
- gemengdcellig Hodgkin lymfoom
- lymfocyten-arm Hodgkin lymfoom
- lymfocytenrijk klassieke Hodgkin-lymfoom
Het nodulair lymfocytenrijke Hodgkin lymfoom (LPHL) is een zeldzame variant van het Hodgkinlymfoom en is goed voor ongeveer 5% van de gevallen van Hodgkin-lymfoom. Het grote verschil met een 'gewoon' Hodgkinlymfoom is dat het nodulair paragranuloom vaker terugkomt. Ook dan is meestal genezing mogelijk.
Het hier bovenstaande nodulair paragranuloom is het soort Hodgkin dat nu bij mij geconstateerd is.
Ik heb deze informatie van internet gehaald namelijk op kanker.nl en hematologienederland.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten